PÉNZÜGYI SIKER - misztikum vagy valóság?

2022 május 9

jós

Amikor valaki arról beszélt, felkeres egy jóst, én mindig nagy kétkedéssel fogadtam. Én magam sosem vettem volna igénybe ilyen szolgáltatást, és bátran nevezhetsz emiatt földhözragadtnak, de az eleve elrendelés nekem sosem volt szimpatikus, és mindig kerestem, hogy hogyan vehetném át az irányítást az életem történései felett.

Az irányításra még azok is törekszenek, akik másoktól várják a válaszokat a jövőbeli történésekre.

Jövőbelátás vagy előrelátás?

Mitől sikeres a jós?

Olyan dolgokat is érzékel, amiket a hozzá forduló személy nem, vagy kétkedve fogadja el azt, amit érzékel és megerősítésre vágyik. A jós érzékelése talán azért nehezen megfogható, mert nem kizárólag a fizikai univerzum tartományában mozog, ezért rejtélyesnek, misztikus dolognak tűnik.

De valójában nagyon leegyszerűsítve az történik, hogy a jós valamit megfigyel, és erről, valamint a várható következményekről tájékoztatja a hozzá fordulókat.

Mitől sikeres a könyvelő vagy egy jó gazdasági vezető?

Nem csinálok nagyon mást könyvelőként sem: a pénzügyi adatokat megfigyelve tájékoztatom a cégvezetőt a helyzetről és a várható következményekről.

A különbség az köztem és egy jós között, hogy az általam kezelt pénzügyi adatok a cégvezető számára is megfigyelhetőek lennének.

A hasonlóság az, hogy a cégvezetők többsége pont annyira misztikusnak és rejtélyesnek gondolja a pénzügyi adatokat, mint az átlagember a jós által érzékelt tartományt, és ez meglehetősen riasztó, a cége jövőre nézve.

"Még az eleve elrendeltetés hívei is,
akik azt állítják, hogy semmit sem tehetünk ellene,
szétnéznek, mielőtt átmennek az úttesten."

A fenti idézet Stephen Hawking prof megfigyelése, ami szintén azt bizonyítja, hogy bizony különbséget lehet és KELL is tenni jövőbelátás és előrelátás között. Az előrelátás, azaz a jövő tervezése évek óta a kedvenc témám, olyannyira, hogy a wikiszotar.hu oldalon a “jövő”  szót örökbe is fogadtam. 🙂

Ki fog nyerni?

A vállalkozói játéktér elég tágas, sokféle módon lehet benne játszani.

Végeztem egy kis felmérést az ügyfeleink között.

Ők a legkülönbözőbb területeken és vállalkozási formában képviseltetik magukat, kis- és középvállalkozások.

A megdöbbentő megfigyelésem az volt, hogy sem az árbevétel nagysága, sem a tevékenységi kör nincs befolyással arra, hogy valaki pénzügyileg sikeres-e.

Van sikeres és veszteséges bútorgyártó, mint ahogy van nyereséges és veszteséges vendéglátós és kereskedő is. Egyértelmű nyertes az IT és telekommunikációs terület, de ez sem meglepő számomra. Ennek oka megfigyelésem szerint az, hogy esetükben meg kell legyen az a hozzáállás, hogy a történéseket dokumentálni kell, hogy visszakövethető legyen egy folyamat, és előre kell látniuk nem csak a célt, hanem az odavezető utat is, tehát MUNKAKÖRI ELVÁRÁS a TERVEZÉS és ELEMZÉS.

Aki még tuti sikeres lesz, az a TUDATOSAN TERVEZŐ, ELEMZŐ cégvezető, nekik viszont kb mindegy, mibe fog bele, azt sikerre fogja vinni, mert ez az elvárása magával szemben, és ezért olyan „áldozat” meghozatalára is képes, mint a papírmunka, a statisztikai menedzsment és egyéb, mások szerint időrabló és felesleges feladatok. Az ilyen típusú embereket a pszichológia a “Lángelmék” [Racionalisták] kategóriába sorolja, és a népesség 1,5%-a sorolható ide szerintük.

jövő

  • Ügyfeleinknek is nagyjából 1,5 %-a tervez tudatosan (ezek a vállalkozások kivétel nélkül nyereségesek, fizetőképesek és hitelképesek).
  • További 40 %-ukban megvan a hajlandóság arra, hogy valamilyen mértékben a pénzügyi elemzésekben értelmet keressen.
  • Az ügyfeleink 50%-a ugyan muszájból valahogy összedobja a bizonylatokat, de nem érti, nem is nagyon akarja érteni, így nem is ismeri fel az összefüggéseket a siker és ezen adminisztratív feladatok között. Így a sikere is csak esetleges, véletlenszerű és előre nem megjósolható.
  • Emellett van kb 9%, akik szükséges rosszként tekintenek minden papírmunkára. A megfigyelésem az, hogy sokuknak a jósnő sem tudna segíteni, ugyanis annyira távol akarnak maradni ettől, hogy nem is lehet őket meggyőzni sem előnyökkel, sem haszonérvekkel, de még a jogszabályok ereje sem motiválja őket igazán aktív cselekvésre.

(A felmérés nem tekinthető reprezentatívnak, mert a rendelkezésemre álló adatok teljessége nem igazolható, és az összegzés részben szubjektív megfigyeléseim alapján történt.)

Hogyan juthatsz előre?

Valójában az, hogy ki mennyire sikeres, egyenes arányban áll azzal, hogy mennyire hajlandó irányítani a jelenbeli cselekedeteit a jövőbeli eredményei érdekében.

Bárhol is állsz ezen a skálán, feljebb tudsz lépni. Te is választhatsz másik utat, legfeljebb picit több önfegyelemre és kitartásra lesz szükséged az út elején. Aztán az eredmények megadják a lendületet.

Ha az tart vissza, hogy fogalmad sincs, hogy pontosan mit csinálj ennek érdekében, segítek.

Létezik egy olyan pénzügyi alapon működő vállalatirányítási rendszer, amely bármely kis vagy nagy cégre könnyen adaptálható, és személyre szabott tempóban illesztheted be a céged működésébe.

Ha kíváncsi vagy ennek részleteire, szíves örömest leülök veled egy órára. 

Az előrelátás nem misztikum.

Ez a sikered alapja!

Garantálhatom, sokkal tisztábban fogod látni, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy a vállalkozásod pénzügyi sikere kevésbé a véletlenen múljon, és egy idő után stabil alapokon, és kiszámíthatóan nyereségesen tudjon a jövőben működni.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, oszd meg másokkal is.

Itt a link, amit megoszthatsz és továbbküldhetsz:

 

 

© 2022, Mogyorósi Ágnes

Minden jog fenntartva!

*Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte egy részlet felhasználását L. Ron Hubbard szerzői joggal védett munkáiból.