3 lépés a pénzügyi sikerhez

2022 május 27

Ha hajlandó vagy, mindenre képes vagy.

A hajlandóság a kulcs ahhoz, hogy valamit megcsináljunk.

A hajlandóság többféle módon növelhető, de nem való mindegyik mindenkinek.

Veszélyhelyzet kezelése

A vészhelyzet olyan szituáció, amiben egyszer csak váratlanul benne találjuk magunkat, és a teljes katasztrófa elkerülésére azonnali cselekvésre van szükség.

Láttunk-hallottunk hősökről, akik égő házból mentenek ki embereket. Normál esetben az ember nem megy be egy égő házba, de ha ott van egy családtagod, akkor a falon is átmész, hogy kihozd őt onnan.

Pénzügyi vészhelyzetet okozhat egy kormányzati intézkedés is, ami széles körben kényszerít azonnali intézkedésekre. Ilyen például, hogy a fuvarozó vállalkozások működési feltételei megváltoznak, a KATA adózás feltételeinek megváltoztatása, vagy bizonyos szektorok extraprofitjának terhelése, csak hogy néhány aktualitást említsek a teljesség igénye nélkül. Az ilyen kívülről jövő vészhelyzetekkel nem könnyű megbirkózni, ha segítséget szeretnél, érdemes ezt a mini-ebookot letöltened.

Pénzügyi vészhelyzet a vállalkozásban például az, ha inkasszó kerül a számládra, és nem tudod kifizetni az árut, mert a NAV épp behajtja a járuléktartozásodat.

Ilyenkor a cselekvés szükséges lépés, de a helyzet egyáltalán nem mondható kívánatosnak – szerintem nincs épelméjű ember, aki vágyja a vészhelyzeteket.

Mivel cselekedni egy veszély esetén muszáj, akkor is ha kényelmetlen, így néha a megoldások is „féloldalasak”, és épphogy kihúznak a csávából.

A vészhelyzeti megoldásokkal az is baj, hogy nem tudod kiszámítani előre a végkimenetelt, mert nem mindenki reagál egyformán a vészhelyzetekre. Van, akit felpörget, de van, aki lefagy tőle, mint a windows.

Még ha te cégvezetőként ebben egyfajta rutint szereztél is, számítanod kell rá, hogy a munkatársaid nem biztos, hogy ilyen jól bírják a strapát, ráadásul hosszú távon nálad is jelentkezhet akár egészségügyi kockázat is – valószínűleg nem véletlenül van igény horribilis áron az ún. „menedzser-szűrésre”.

A legfőbb probléma azonban nem ez.

"A vészhelyzetek kezelésének sikertelensége rendszerint abból fakad, hogy
felkészületlenül ér minket a katasztrófahelyzet."

  • Ha megtanulunk úszni, jobbak a túlélési esélyeink a strandon.
  • Ha megtanulunk megértéssel olvasni, nem csapnak be minket egy szerződéssel, vagy álhírekkel.
  • Ha ismeretekre teszünk szert, hogy a vállalkozásunkban milyen jogi szabályozások vonatkoznak ránk, képesek leszünk a működésünket támadhatatlanná tenni.
  • Ha tudjuk, mik a pénzügyi gazdálkodás alapvetései, képesek leszünk irányításunk alá venni a pénzügyi folyamatokat és előre látva a lehetséges vészhelyzeteket azokra fel tudunk készülni.

A megoldás tehát:

KÉPESSÉGEK JAVÍTÁSA
TANULÁS és GYAKORLÁS

A pénzügyi vészhelyzetek gyors és hatékony kezelése érdekében itt egy oktatóanyag, ami olyan gondolkodásmódot ad át, amivel kiszámítható, átlátható és előre jelezhető lesz a pénzügyi stabilitásod.

De van itt még valami…

CÉLOK MEGERŐSÍTÉSE

A cél az, ami megválaszolja azt a kérdésedet, MIÉRT kezdtél bele egyáltalán egy tevékenységbe.

Ám néha annyi akadály és kezelendő vészhelyzet áll elénk, hogy nagyon könnyű elveszíteni ezt a célt a szemünk elől.Ha valahol ezek miatt elakadtál, nézd meg, miért lennél mégis hajlandó továbbmenni. Ez valószínűleg az eredeti célod lesz, ami miatt egyáltalán belekezdtél. Ha a cél megvan, meglesz a hajlandóság is a tanulásra.

Ez után már “csak” bátorság, kitartás és önbizalom szükséges…

Azt azonban ne feledjük el, hogy

minden cél elérése pénzbe kerül.

Ha TÉNYLEG el akarsz jutni a célodig, ezt a 3 lépést kell a megfelelő sorrendben elvégezned:

Tehát a helyes sorrend:

  1. célok megerősítése (ebben segít neked a Céltervezés Workshop)
  2. pénzügyi tudás és a képességek megerősítése tanulással (ebben segíthet a Kisvállalkozások pénzügyi tervezése című könyvem)
  3. a megerősített tudással pedig bármilyen vészhelyzetet legyőzhetsz.

 

Ha pedig úgy érzed, ettől személyre szabottabb segítségre van szükséged, kérd a díjmentes konzultáció lehetőségét erre a gombra kattintva:

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, oszd meg másokkal is.

Itt a link, amit megoszthatsz és továbbküldhetsz:

 

 

© 2022, Mogyorósi Ágnes

Minden jog fenntartva!

*Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte egy részlet felhasználását L. Ron Hubbard szerzői joggal védett munkáiból.