VÁLSÁGKEZELÉS KRILL MÓDRA

2022 április 25

krill raj válságkezelés

a kép forrása: greenfo.hu

Egy válság óriási kihívás, kb olyan, mint szemben úszni az árral, szembemenni a többiekkel, akik krillrajként egy tömbben mozognak. A krill raj elképesztő dolgokra képes! Egy tanulmány szerint a krillek képesek nanoméretű műanyagszemcsékké őrölni a polietilén – a legszélesebb körben használt műanyag – mikroszemcséket. A nanoméretű műanyagok pedig akár sejtszinten is hatással lehetnek az élőlényekre.

Amikor erről beszélek, a krill raj azt a nyomást képviseli, amit egy válság a válladra tesz.

Miért extrém nehéz kezelni egy válságot?

A válságos időszakokkal az a baj, hogy elég alattomosak. Nem egy látványos eseményről van szó, mint például amit például a covid lezárások okoztak, amikor hirtelen be kellett zárni mindent. Amikor már ilyen vészjelzésekkel találkozol a cégedben, akkor már lemaradtál arról, hogy csak VÁLSÁGKÉNT kezeld a dolgokat. Olyankor a vészhelyzeti stratégiát kell követned, amiről korábban itt írtam.

Maga a válság pici elemekből tevődik össze, mint a krill raj, és nem feltétlen produkál látványos tüneteket, ezért nagyon ébernek kell lenni ahhoz, hogy egyáltalán felismerd. A válság apránként emészti fel az erődet, a pénztartalékaidat, a kitartásodat – hacsak időben fel nem fedezed a jeleket.

Ha megkérdezed magadtól, hogy most válságban vagy-e, nem is biztos, hogy azonnal tudod a választ. De ha azt érzed, hogy NEM NÖVEKSZEL, vagy kicsit HANYATLANAK a bevételek, vagy ugyan növekszel, de A KÖLTSÉGEID NÖVEKEDÉSE meghaladja a bevételeid növekedését, akkor kezdj el gyanakodni!

Mert amikor a lassú ár sodor lefelé, és úgy tűnik, akadoznak a dolgok, egy idő után a te erőd is elfogy, hacsak…

Ilyenkor egy megoldás van: szembe kell menni az áradattal!

Will, az egyedi krill rájött: “Törzsfejlődnünk kell, Bill!”

Ezt el kell döntened, mint Willnek, a Táncoló talpak 2-ben. Ám a döntés csak a nulladik lépés!

Hogyan kell "törzsfejlődni"?

Létezik egy 5 lépéses stratégia, melynek eredményeképpen bármilyen válságból, vagy stagnáló helyzetből nagyobbként, erősebbként kerülhetsz ki.

Az első lépésben: KAPCSOLJ RÁ!

Amikor az autópályán előzni próbálsz, akkor megnöveled a sebességet, ugye?

Pörgesd fel a cégedben fordulatszámot, mert kellő lendület nélkül nagyon nehéz lesz szembemenni az árral.

Hogyan csináld?

  • Ha a cégedben van szükség nagyobb erőre, akkor a termelésre és a céges kommunikációra kell rákapcsolnod. Termelj többet! Kommunikálj többet és gyakrabban! Előzd meg a várható nagy katasztrófát!

  • Növeld a sebességet. Ha eddig csak negyedévente elemezted a profitodat, akkor nézd át a pénzügyeket havonta, vagy akár hetente!

  • Ha eddig heti alapon elemezted a fejlődésed, tedd ezt meg mostantól napi alapon!

Mivel az erő a sebességgel könnyen növelhető, ezért kell az első pontot betenned: kapcsolj rá!

Ám amikor nem vagy „belül” erős, a külső hatások könnyebben sodornak el.

Tehát szükség van valami másra is, mert a sebesség növeléséhez egy ponton túl nem tudsz több időbeli tényezőt rendelni, hisz hiába nézed percenként a bankszámlát, az egy ponton túl inkább káros lesz, mint előre vivő.

Változtass!

A Forma 1-es autókban ma már nem csak erősebb motorok vannak, mint a kezdetekkor! Alapvető dolgok változtak bennük az idők során. Megváltozott a formájuk. Megváltozott az alapanyag, amiből a karosszéria készült. Megváltozott szinte minden a kezdetek óta.

Egy egyéni céget működtetni és egy 10-15 fős vállalkozást ugyanazon az alapon vinni biztos csőd, és elképesztően sok vállalkozás felett egyszerűen „eljárt az idő”. 

Pedig már a Will, a krill is tudja: „Törzsfejlődnünk kell, Bill!”

Előbb-utóbb Te sem kerülheted el, hogy alaposan kivizsgáld a cégedet, hogy vajon mi volt az a tényező (illetve azok a tényezők), amik megengedték, hogy ez a válsághelyzet kialakuljon.

Ennek a kivizsgálásnak a cég minden területére ki kell terjednie, mert tapasztalatom szerint SOSEM EGY tényezőt találunk, amikor elkezdünk vizsgálódni. Viszont amit találunk, az általában valami nagyon alapvető, mélyen gyökerező tényező.

Nos, amikor én együtt dolgozom egy céggel, először is feltérképezzük a jelenlegi működés alapjait. Azzal együtt, hogy a sebességet növeljük, ki tudjuk mutatni, hogy HOL VAN A HIBA a működési alapban, és elkezdjük ezeket lépésről-lépésre megváltoztatni a helyes irányba.

Ha valami nem növekszik, akkor stagnál vagy hanyatlik, a jelek egyértelműen változásért kiáltanak, mégis azt látom, hogy nagyon kevesen tudják megváltoztatni azt a működési alapot, amiből 10-20 évvel elindultak. Olyan alapvető működési mód ez, amiről lehet, hogy elsőre azt gondolod, hogy ha ezt megváltoztatod, azzal veszíteni fogsz.

Ám ne feledd: ez a működési mód engedett téged a válságba sodródni

A VÁLSÁGBÓL KILÁBALNI CSAK AKKOR FOGSZ, HA EZT A HIBÁS MŰKÖDÉSI ALAPOT MEGTALÁLOD ÉS MEGVÁLTOZTATOD.

A hiba megtalálásához szükséges kivizsgálásnak rendkívül jó kiindulópontja a pénzügy.

Miért? Mert a pénzügy a mérleg nyelve! Egy cégben nagyon sokféle probléma merülhet fel, de egy dolog mindegyikben közös: ha nem kezeled helyesen, nagyon hamar pénzügyi problémává válik.

Vegyünk például egy személyzeti problémát. Alkalmatlan embert felvenni csak egy hónapra is kész ráfizetés. Arról nem beszélve, hogy kárba vész a betanítására áldozott minden energia, és ez az energia általában egy termelő területtől van elvonva, tehát a termelésben, és így a bevételben is visszaesés várható.

Lehet, hogy a probléma a termelési területen van, mondjuk kicsi a raktár. Ha úgy növeled a termelési volument, hogy az alapanyagok nem állnak kellő mennyiségben rendelkezésre, mert nem tudtad hova betárolni a szükséges mennyiséget, akkor üresen fognak járni a gépek, az alkalmazottak morálja pedig összeomlik újabb veszteséget okozva.

Tehát a pénzügy vizsgálata ha önmagában is megmutatja, hogy BAJ VAN, vagy BAJ LESZ. Azt viszont nagyon gyorsan kimutatja, ezzel lehetőséget ad arra, hogy időben kiderítsd, hol a baj forrása.

Ha nem használod a pénzügyi mutatókat, nem elemzed rendszeresen a pénzügyi adatokat, elvesztegeted a lehetőségét annak, hogy időben reagálj.

EZÉRT MARADNAK KICSIK, VAGY OMLANAK ÖSSZE A VÁLLALKOZÁSOK!

A pénzügyi terület tehát egy cégben nagyon forró, mert a kis pénzügyi probléma is igen rövid időn belül fenyegetővé tud válni, és egy pénzügyi probléma miatt a legnyugodtabb kolléga is hamar ideges lesz.

Azzal kerülheted el az összeomlást, ha minél több alkalmazható információval rendelkezel ezen a területen. Mi a helyes ütem? Milyen a jó működés? Milyen eszközök segítenek, ha baj van?

Tudnod kell, mi az, amit el kell várj, mi az a feladat, amit ehhez el kell végezned, mi az, ami valóban EREDMÉNYT hoz.


Az igazán jó hírem az, ha egy pénzügyi probléma forrását az általam használt módszerrel keresed, a céged 70%-át fogod tudni azonnal nagyító alá tenni, mert a pénzügy valójában a céged ütőere.

Ezt a módszert összefoglaltam egy kézikönyvben —> mi ez a kézikönyv? >>

Rendeld meg, és pár napon belül a kezedbe veheted a pénzügyi fellendülésed kulcsát.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, oszd meg másokkal is.

Itt a link, amit megoszthatsz és továbbküldhetsz:

 

 

© 2022, Mogyorósi Ágnes

Minden jog fenntartva!

*Hálás köszönet illeti az L. Ron Hubbard Libraryt, amiért engedélyezte egy részlet felhasználását L. Ron Hubbard szerzői joggal védett munkáiból.