5 év - 5 lecke
amit vállalkozóként megtanultam

2024. január 15.

Hosszú út vezetett addig, amíg elindítottam a vállalkozásom, de ma már elmondhatom, sikeres 5 év áll mögöttem. Áll mögötte tanulás és személyiségbeli fejlődés is.

A legfontosabbnak azt tartom, hogy a fejlődés során mindig tanuljunk a sikereinkből és abból is, ha valami nem úgy sikerült, mint ahogy szerettük volna.

Íme az 5 legfontosabb pont, amit ha betartasz, sokat fog segíteni az utadon.

szeresd amit csinálsz

1. tipp - Szeresd, amit csinálsz!

Nekem ehhez kellett némi önismeret és állhatatosság, amiben nem voltam mindig jó, de fejlődtem!

Fiatalkoromban én voltam az, aki azt gondolta magáról, hogy: majd lesz valahogy. Eljártam a munkahelyemre, mert valamiből meg kellett élni. De bevallom – rémesen unatkoztam.

Számát sem tudom, hány barátom keresett meg, hogy legyek az ő biztosítójánál alkusz. Minden végzettségem megvan hozzá, szerintük a személyiségem is. Volt, amikor engedtem is a csábításnak, és hagytam magam rábeszélni egy olyan tevékenységre, ami nekem nemhogy nem testhezálló, de kb úgy illett rám, mint tökre a gyűszű – az első vállalkozásom így indult, csődbe is mentem vele.

Később már, amikor az MLM hullámok elértek, már „okosabb” voltam. Beregisztráltam a kedvezményekért, de tudtam, hogy nem az én világom, és soha nem is áltattam sem a szponzorom, sem magam, hogy én ebben sikeres lehetek. És bár vannak termékek, amikért ma is rajongok, tudom, hogy ez nem az a rajongási szint, ami megtartana akkor is, amikor hullámvölgyek jönnek.

Aztán eljött egy pont, amikor megismertem azt a rendszert, amivel jelenleg is segítem az ügyfeleimet. Hát attól tisztára elvarázsolódtam. Volt, hogy elrontottam, de nem adtam fel, addig tanultam, amíg elég magabiztossá váltam. Majd eljött a pillanat, amikor azt éreztem, nekem ezzel kell foglalkoznom teljes időben.

Persze jöttek az ellendrukkerek, a negatív hangok, a furcsa tekintetek, de engem semmi nem tudott megingatni. Maradok a küldetésemnél, ami nem más, mint pénzügyi fellendüléshez segíteni a magyar kisvállalkozásokat, és ennek módjáról olyan megértést adni, amivel ezt meg is tudják tartani, valamint megismertetni és megszerettetni a cégvezetőkkel az adminisztrációt azáltal, hogy a pénzügyi területen rendet teszünk.

Ha Te már a helyeden vagy, gratulálok! Ha még nem érzed teljesnek az életed, keresd te is a lehetőségeket és az új megoldásokat! Tekints várakozással a jövőbe, egyszer meg fog térülni, és megtalálod azt, amit szeretnél.

nézz előre

2. tipp - Nézz előre

Az életben szerintem a leghasznosabb utasítás a fodrásztól hangzik el: emeld fel a fejed!

Én gyerekkoromban fodrász akartam lenni – imádtam a nagymamám csipkés fodrászkendőjében királylányként pózolni, imádtam a régi hajlakk illatát, és egész ügyesen bánok az ollóval, a férjemet ma is én fodrászolom. Persze ma már nem bánom, hogy anyám lebeszélt erről a foglalkozásról. Sőt, valójában hálás vagyok neki, mert akkor nem az lennék ma, aki vagyok – és imádok a bőrömben lenni. 🙂

Az „emeld fel a fejed” tanács azonban minden élethelyzetben használhatónak bizonyult.

Amikor előre nézek, óhatatlanul felfelé is jobban látok. Így nem az utcán eldobott cigicsikkekre fókuszálok és nem mérgelődök emiatt, hanem a pesti épületek építészeti remeklését látom, a formák gazdagságát, a szárnyaló művészi alkotásokat. Lefelé, a talpam alatt nincs tér, viszont ha előre nézek, kitágul a látóhatár.

Próbáld ki, neked hoz-e pozitív változást a mindennapjaidba!

Válj profivá

3. tipp - Válj egyre profibbá

A jó pap holtig tanul – és egy sikeres vállalkozó úgyszintén.

Igazából számomra ez nem erőfeszítés. Vágyom arra, hogy jól tudjak segíteni. Vágyom arra, hogy még jobb eredményeket érjünk el.

Ez egy belső késztetés, és minden tevékenységben ott van a lehetőség, hogy lehet még jobban, még alaposabban, még egyszerűbben, még eredményesebben csinálni.

Ezért minden adandó alkalmat megragadok arra, hogy tanuljak, legyen az szakmai tudás, legyen az vállalkozás-vezetés vagy marketing témában fejlődés.

Ezért rendkívül fontos számomra az, hogy ne csak egy sablont, hanem egy gondolkodásmódot is átadjak az ügyfeleimnek, amiért a visszajelzések alapján rendkívül hálásak.

Tervezés - a csodafegyver

4. tipp - Tervezés, a csodafegyver

Az álmok és a valóság közti távolság közti távolságot úgy hívják, hogy cselekvés.

Cégvezetőként, vállalkozóként nap mint nap teszel az álmaidért, céljaidért.

De ez általában nem egy egyenes út!

Sokszor rögös, belekerül néhány vargabetű, jönnek a megállítások a munkatársak, beosztottak felől, és kár lenne tagadni, hogy a többi piaci szereplő szándéka sem mindig támogató.

Ilyenkor az nulladik lépés mindig az kell legyen, hogy “leporolod” az álmaid. Fel kell élesztened magadban újra a lelkes tennivágyást! ☝

Na, most mondhatod, hogy

  • persze, még ezen is én dolgozzak? vagy
  • jó-jó, de hogy a ∏-be?

Van egy eszköz, ami ilyenkor nagyon sokat segít. Ez a csodafegyver a tervezés vagy az újratervezés.

Komolyan mondom, én imádom azt az érzést. Ilyenkor nem csak képletesen, hanem fizikailag is felpezsdül a vérem , amikor látom, hogy mi a következő lépés, és hogyan áll össze az az útvonal, amin át el tudok jutni a célig.

És még 2 pozitívum emellé:

  1.  Megnyugszom, hogy VAN ÚT, szóval ránctalanító hatása van, ami így 50 felé nem árt 🙂
  2.  Amikor haladok a cél felé, és jön szembe az élet, rendkívül könnyű eldönteni, hogy ez a személy, lehetőség, vagy helyzet előresegít az utamon, avagy inkább hátráltat.

Ezzel pedig rangeteg időt és energiát spórolsz meg.

stabil pénzügyek

5. tipp - Alapozd meg a pénzügyi biztonságodat!

Korábban azt hallottam, hogy kell egy kis merészség a vállalkozáshoz. Na én aztán nem vagyok merész. Szeretnék az lenni, de nem vagyok. Én szeretek biztosra menni, főleg ha pénzről van szó. 45 éves koromig nem is álmodtam arról, hogy én megállhatom a helyem egy vállalkozás élén, inkább mások álmait támogatva éreztem jól magam.

Mondhatjuk, hogy ezzel a nehezebb utat választottam, mert 44 éves voltam, mire bele mertem fogni és elindítottam a vállalkozásom, azután még 5 évig inkább 2 helyen húztam az igát, minthogy csak a saját lábamra álljak.

Mindaddig, amíg a cégemben nem alakítottam ki legalább ugyanazt a bevételi szintet, mint amit a fix állásom hozott, és már több perspektívát láttam benne – akkor viszont már bátran ás magabiztosan léptem! Ezt a játszmát pénzre játsszuk, így mondhatni, hogy ez elég fontos pont.

A főnököm is azzal engedett el tavaly ősszel, hogy ő is így döntött volna.

A korábban szkeptikus és kétkedő férjemet is meggyőztem, hogy ez működni fog. Na nem rábeszéléssel, hanem azzal a lelkesedéssel, és azokkal az eredményekkel, amiket az ügyfeleim felmutattak az együttműködésünk után.

Az már biztos, hogy jobb lesz.

Azt még nem tudom biztosra, hogy sokkal jobb lesz-e, de mindent megteszek érte, amit csak lehetséges.

Ha a fentiekben úgy érzed, több támpont szükséges, írj nekem.

Ha kifejezetten az 5. ponthoz kell segítség, kattints a gombra.

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, oszd meg másokkal is. 

© 2023, Mogyorósi Ágnes

Minden jog fenntartva!