szokás

Törd meg a szokás hatalmát

2024. január 31.

A férjemmel 21 év után már nemcsak szokásaink vannak, hanem közös rituálék, amikhez ragaszkodunk. Ilyen például a reggeli kávézás ☕ szertartása, és az ebéd utáni koccintás egy pohár kólával. 🥤

Rossz szokás-e vagy sem, ezekhez ragaszkodunk.

Figyeld csak meg magadon, akár családod körében, akár a vállalkozásod vezetése során – Te is kialakítottál magadnak napi és heti rutinokat.

Hogy ezek jók-e, vagy rosszak? Biztos van ilyen is és olyan is. Nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy ezek a szokásaid és rutinjaid meghatározzák a jövődet és a jövőbeli állapotot, amiben majd létezni fogsz. 🔭

Nem kell talán ecsetelnem a különbséget az egészséges élet, vagy hosszú betegség és szenvedés között – és az sem mindegy, hogy az utánunk ittmaradókban milyen nyomot hagyunk.

Persze hiú ábránd és csalfa remény lenne azt hinni, hogy most jól rád ijesztettem, és azonnal leszoktál a cigiről, vagy hogy holnaptól nem múlhat el napod testedzés nélkül – pedig milyen jó lenne, ha ilyen egyszerűen hatna ránk, emberekre a józan észérv. 😇

Az első lépést akkor fogod tudni megtenni, ha TE MAGAD felfedezed a múltbeli döntéseid jelenbeli következményeit, és a saját döntésed és megértésed alapján tudod igaznak elfogadni a mostani szokásaid és a jövőd közötti tényleges ok-okozati összefüggést. 🐟 Így annak eldöntése, hogy melyiket folytatod, már nem automatizmusok lesznek, hanem tudatos döntés eredményei.

De nem az a célom, hogy egészséges életmódra vegyelek rá, ezt a példát csak a párhuzam kedvéért hoztam.

Én a pénzügyi eredményeidre, a pénzügyi jövődre, és annak lehetséges változtatási pontjaira szeretnék rávilágítani.

Nem kell talán részleteznem, hogy mennyivel másabb egy szervezett és ténylegesen gazdálkodó vállalkozást működtetni, mint megpróbálni eredményt kihozni képzetlen és fejetlenül kapkodó egyénekből.

Szervezett vállalkozás alatt olyan vállalkozást értek, ahol a cégvezető tudja, hogy az a dolga, hogy

  • mindenkinek legyen feladata,
  • minden feladatnak legyen gazdája, és
  • minden feladatgazda kompetensen és hatékonyan végezze a feladatát,
  • ezek működése össze van hangolva és
  • a folyamatok egymásba fonódva gördülékenyen működnek.

Gazdálkodó vállalkozás alatt pedig azt értem, hogy a pénzügyi döntések nem érzelmi impulzusok, hanem megfontolt és adatokkal alátámasztott pénzügyi döntések, amik egy jól meghatározott terjeszkedési cél eléréséhez vezetnek.

Íly módon látható, hogy a szervezettség foka és a gazdálkodási folyamat minősége meglátszódik a pénzügyi eredményességen is.

Én szakértő szervezetfejlesztőként, a pénzügyi adminisztráció és a pénzügyi döntés-előkészítések specialistájaként képes vagyok kihozni a cégedet a zűrzavarból, ezeken a lépéseken keresztül:

  1. Feltérképezzük és kibogozzuk a folyamatokat
  2. Felpörgetjük és hatékonnyá tesszük a közted és a pénzügyeid közötti kommunikációt
  3. Eközben megérted a pénzgazdálkodás alapjait és rutinná tesszük ennek felügyeletét
  4. Egyszerű adminisztratív eszközökkel összerakjuk a céged irányítópultját, és így végül
  5. Beleültetlek téged egy olyan vezetői székbe, ami alatt a motor már jár, neked csak a célt és az irányt kell mutatni-tartani.

 Talán mondanom sem kell, ezzel milyen mértékben törjük meg a rossz szokásokat, és építünk ki tudatos működést a vállalkozásodban.

 

Lépj ki a szokásaid rabságából, lépj szintet a vállalkozásod szervezettségében és pénzügyi eredményességében.

© Mogyorósi Ágnes