Ne várj a tavaszra (sem)

2023. december 29.

A minap szembejött velem egy cikk, miszerint a 14-18 évesek 94 %-ának, azaz 10-ből 9 gyereknek van valamilyen jövedelme (zsebpénz vagy ösztöndíj), amiből gazdálkodik, ezért már a gyerekeket is érdemes beavatni a családi költségvetés elkészítésébe.

Nem tudom, te hogy vagy vele, téged bevontak-e annak idején a családi költségvetés készítésébe, vagy milyen pénzkezelési fortélyokat lestél el a szüleidtől.

Én semmilyet, hiszen a közvetlen családomban mindenki alkalmazott volt, a zsebpénz maximum a tízóraira, meg a koripálya bérletre volt elég – arra nem nagyon lehetett sokat tervezni.

A cikk viszont egész lelkesnek indult, így kezdtem reménykedni, hogy ez nagyobb lehetőségeket, nagyobb távlatokat, vagy legalább valamiféle gondolkodásmódbeli változást is jelent a mai fiataloknak…

vedd meg most a könyvet

A valódi helyzet

A cikkből végül az derült ki, hogy az ösztöndíj 29.122,- Ft átlagban gyermekenként.

Elkedvetlenedtem – hisz ha jobban megnézzük, ez ma sem képvisel nagyobb értéket, mint régen.

Erre az összegre manapság sem lehet nagy terveket felépíteni.

Természetesen az ok emögött az, hogy sem a szülők, sem az oktatási intézmények nem krőzusok, és valószínűleg nem áll rendelkezésedre korlátlan forrás neked sem, akár alkalmazott vagy, akár vállalkozó.

Mi lesz, ha a gyerek "nagy" lesz?

Nagyjából ezek a lehetőségek vannak előtte:

  • alkalmazott lesz egy multinál, fix fizetésért, van előtte perspektíva
  • alkalmazott lesz egy kkv-nál, kicsit kevesebb fix fizetésért, talán van előtte perspektíva
  • közsszféra alkalmazott lesz, még kevesebb fix fizetésért, perspektíva nélkül
  • saját vállalkozást indít,
  • jutalékos rendszerben „alvállalkozik”
  • elmegy külföldre

 

Akármelyik lehetőséget választja, tudnia kellene, hogy hogyan gazdálkodjon azzal a pénzzel, amit megkeres.

Tudnia kellene, hogyan kereshet többet, és tudnia kellene biztosítani magának és majdan a gyermekeinek egy biztos és tisztes megélhetést.

Tehát az a gondolat, hogy a pénzkezeléssel kapcsolatos ismeretek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, igenis fontos!

Kitől tanuljon a pénzkezelésről?

A források, ahonnan egy gyerek tanul:

  • Szülői minta és környezeti hatások
  • Iskola
  • Internet
  • Más vállalkozók

A szülői minta, ha a szülők alkalmazottak? Én majdnem 50 évig éltem aszerint az elképzelés szerint, hogy KELL egy fix munkahely – és ez volt az összes pénzkezelési ismeret: oszd be jól, amid van.

Nem mondom, hogy nincs létjogosultsága annak, hogy valaki alkalmazottként havi fizetésből él, de az csak akkor ad tényleges biztonságot, ha ez a havi fizetés minden körülmények között fedezi a kiadásainkat. Azt hiszem egy kezemen meg tudom számolni azokat az ismerőseimet, akiknek elégnek bizonyul a havi fizetésük összege, és nem vágynak többre.

Vállalkozóként nyilván adhatsz neki ettől többet, hiszen a Te tapasztalatodból ő rengeteget tanulhat – ha akar.

Az iskola sokat ad, ha az ember gazdasági témában folytat tanulmányokat. Elméletben. Ez nagyon jó kiindulási alap, de sajnos nagyon sok vállalkozó elbukott a tanultak életben való alkalmazásán.

Az interneten rengeteg tudásanyag elérhető, de ez a hátránya is, nincsenek kiemelve a kulcsfontosságú információk, és ezekre rendkívül nehéz rátalálni, ha nincs más támpontunk, pontosan mit szeretnénk.

A fentiek viszont együtt, kiegészítve azzal, hogy megfigyeljük, más vállalkozók mit csinálnak jól, vagy mit csináltak rosszul már egész szép információhalmazt ad ki, ami a gyakorlatban is bizonyíthat.

A megoldás

Mit tehetsz Te szülőként, ha látod ezeket a problémákat, és segíteni szeretnél a gyermekednek?

Engem – mondhatni – nagy szerencse ért, mert annak ellenére, hogy nem végeztem felsőfokú gazdasági tanulmányokat, és otthon is csak az alkalmazotti szemléletet tanulhattam el, mégis találtam egy módszert, amivel sikeresen megvalósítható innen is az átjárás a sikeres vállalkozói létbe.

Belefogtam és megcsináltam.

A módszer főbb pontjait összefoglaltam egy könyvben.

Én szeretnék JOBB PÉLDÁT, de legalábbis több alternatívát mutatni a következő generációnak.

Te szülőként szintén választhatsz, hogy milyen példát mutatsz és milyen lehetőséget biztosítasz a gyerekednek, és erre most van a legjobb alkalom.

Miért most?

Nekem beletellett 15 évbe, amíg lépni mertem, de bebizonyítottam magamnak és azóta már más bátraknak is, hogy a PÉNZÜGYI BIZTONSÁG ÉS SIKER ELÉRHETŐ. De így legalább tudom, hogy amit leírtam, tényleg működik. A könyvem a pénzgazdálkodásról már elérhető, szóval neked nem kell várnod.

Másrészt ismered a mondást: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!

Ráadásul új év indul, mikor is vehetne új fordulatot az életed, ha nem most?

És a fenti képen is látsz egy remek követendő példát. A képet egy rózsabokorról készítettem Budapesten, 2023. december 28-án. Ez a tél derekán kibomlott rügy emlékeztessen arra, hogy a természet azért sikeres, mert NEM VÁR sem a naptárra, sem más jóváhagyására, nem kell biztatni, amikor a feltételek adottak, ő bizony rügyet fakaszt, nem törődve semmivel.

Nem aggasztja holnapi fagy, nem búsul, ha újra kell kezdenie tavasszal, csak él, növekszik, terjeszkedik.

Akárhogy is döntesz,

ezt a szintű bátorságot és növekedést kívánom neked az új évre!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, oszd meg másokkal is. 

© 2023, Mogyorósi Ágnes

Minden jog fenntartva!