ÉVÉRTÉKELÉS - JÖVŐTERVEZÉS

#goodby2022

#hello2023

2022. december 28.

2022 utolsó napjait arra szántam, hogy értékeljem, mi volt, ami hozzásegített a 2,5-szeres növekedéshez, 

és hogy szembenézzek azokkal a tényezőkkel, amik hátráltattak, vagy jobban fel kellett volna rájuk készülnöm. 

Ez nem csak ennek az évnek a tanulsága, hanem egyben a vállalkozásom első 5 évének is az összefoglalója.

A növekedés okai 1.

1. kommunikáció 

Pénzügyi jövőtervezőként tisztában vagyok azzal, hogy kulcsfontosságú a cégem és a magam kommunikációja. Erről írtam már korábban itt és itt, de még biztos, hogy fogok erről írni és beszélni, mert ezen áll vagy bukik a siker!

Miből gondolom ezt? Mert ahogy fejlődtem ebben, úgy nőtt a bevételem!

  1. A vállalkozásom elindulásakor még csak azt tudtam, hogy van egy rendkívül értékes tudás a birtokomban. Próbáltam ezt a magam akkori szintjén kommunikálni, készítettem pár weboldalt, amit én össze tudtam kattingatni – baráti segítséggel ezek egész jól sikerültek, és elkezdett a dolog némi pénzt hozni.
  2. Kapcsolataimon keresztül szert tettem néhány hosszabb távon együttműködő ügyfélre is.
  3. Ezek meghozták a sikereket, referencia-munkák lettek, és már volt EREDMÉNY, amit tovább tudtam kommunikálni.
  4. Ezt rendszeressé tettem, egyre több felületen kommunikáltam, így jutottam el arra a szintre, hogy most már nem én nyomulok, hanem engem keresnek, ha a vállalati pénzügyeken, pénzgazdálkodáson kell igazítani!

Abszolut van még hová fejlődnöm, és a #2023 évem egyik mottója ez lesz:

“Hallasd a hangod!”

A növekedés okai 2.

2. partneri együttműködés

Vehetjük ezt személyzeti kérdésnek is, hisz egyéni vállalkozó vagyok, minden feladat az enyém, de mivel nem vagyok minden területen szakértő („csak” a pénzügyekben), igenis szükségem van segítségre. Persze egy partner nem klasszikus alkalmazott, de nem is a „főnök-beosztott viszony” egy sikeres együttműködés alapja – szerintem.

Erre a szintre azonban fel kellett nőnöm.

Ahogy írtam az előbb, kezdetben még a weboldalt is én csináltam. Aztán amikor egy egész napi munkám elszállt egy pillanat alatt, és ott zokogtam elkeseredettségemben a gép előtt, akkor eldöntöttem, hogy ez így hosszú távon nem mehet tovább, mert csak az időm és energiám vesztegetem.

Elkezdtem hát keresgélni

  1. webest
  2. marketingest
  3. szoftverfejlesztőt
  4. új webest
  5. új marketingest
  6. új szoftverfejlesztőt
  7. új webest
  8. új marketingest
  9. új szoftverfejlesztőt, és így tovább,
  10. míg végül megtaláltam az emberemet és a szoftvert, aki és ami kiszolgálja az összes elvárásomat a vállalkozásom pénzügyileg legkritikusabb pontjain.

Bár most így év végén elég sok ajánlat jött szembe, és volt, akikkel beszélgettem is egy lehetséges együttműködésről, de végül nem volt nehéz a SZÁMOK alapján eldönteni, hogy ez a mostani egy olyan sikeres együttműködés, amit folytatni érdemes.

Jut eszembe, neked vannak objektív mérőszámaid, amik segítenek ilyen döntési szituációkban?

Ha nincsenek, akkor ezzel kell kezdened az új évet! >>>

Mivel eddig is sokszor segítettek a mérőszámok abban, mikor hol kell ráerősíteni valamire, a #2023 évem másik mottója továbbra is ez lesz:

“Figyeld a mérőszámokat!”

Hátráltató tényezők 1.

1. adózási környezet

Amíg alkalmazottként egyfajta védettség alatt végeztem a munkámat, nem éreztem a bőrömön az adózás finomságainak jelentőségét vagy nyomását. Nos, az elmúlt években vállalkozóként igencsak más nézőpontot kellett felvegyek.

Ma már értem a jelentőségét az adózási kockázatoknak, a helytelen adózási forma választásnak, és engem is érintenek a hirtelen változások.

Mondjuk ezzel kapcsolatban azért jócskán „szerencsém” is van, hiszen egy könyvelőirodában is dolgozom, ahol csak a szomszéd asztalhoz kell átszólnom, és máris megvan a válasz a kérdésemre.

És van az a nagyságrend, amikor érdemes újra-kalkulálni ezeket a számokat.

A 2023-as számaimat már kikalkuláltam, de ahhoz, hogy ne jöjjek zavarba a gyors változásoktól ahhoz több lehetőségre van szükségem. Ezért ez az év az ésszerű kockázatmegosztás éve lesz. Az ehhez kapcsolódó irányelvem pedig:

“Ne félj növekedni!”

Hátráltató tényezők 2.

2. lezáratlan tevékenységek és kapcsolatok

Nem csak vállalkozóként, hanem a magánéletben is rendkívül frusztráló ez a szó: MAJD!

A halogatás egy átok!

Hidd el, nekem sem könnyű szembenézni néhány helyzettel, nekem sem mindig jön azonnal a megfelelő válasz, és van, hogy a lustaságom okán nem végzek időben a feladataimmal.

Igen, olyan is van, hogy elnéző vagyok. Aztán előbb-utóbb rájövök, hogy olyanokon agyalok, rágódok és törpölök, amiket már rég le lehetett volna – és le is kellett volna – zárni.

Épp ezért a #2023 vezérelve ez lesz számomra:

“Végezd el most!”

Azért összességében a 2022 nagyon jó évem volt és fantasztikus első 5 évet ünnepelhetek.

Hosszútávú együttműködések alakultak ki a jó eredmények mentén, miközben hihetetlen távlatok nyíltak meg előttem, amikben bőven van potenciál.

Nekem ez az értékelés segített abban, hogy

  • lezárjak olyan tevékenységeket, amik a befejezéshez közel vannak,
  • lekapcsoljak olyan terheket, amiket nem akarok átvinni az új évre
  • megtervezzem, mire és hogyan készüljek fel jobban, hogy „bírjam a gyűrődést”
  • és hogy ne csak a következő hónapot lássam, hanem igaznak tudjam elfogadni a magam számára, hogy a jövő véget nem érően csodálatos.

A startvonalnál állva nincs is jobb, mint egy tiszta lap!

Hiszen azt írsz, rajzolsz, álmodsz rá, amit csak akarsz!

Kívánom, hogy a jövő évben érj el legalább olyan sikereket, mint én, és növekedj legalább 2,5x akkorára a vállalkozásoddal, mint most!

Ha ebben segítség kell, írj egy e-mailt ide: info@mogyorosiagnes.hu, hívj a +36705265576 számon, vagy jelentkezz itt az oldal alján lévő űrlapon egy kötelezettségmentes konzultációra.

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Ha hasznosnak találtad a bejegyzésemet, oszd meg másokkal is.

 

 

© 2022, Mogyorósi Ágnes

Minden jog fenntartva!